Rendang



Rendang (rundvleesgerecht) is een traditioneel gerecht uit Indonesië.
Plantaardige runderfilet is hiervoor uitermate geschikt. Rendang wordt gegeten met droge witte rijst of blokjes lontong (kleefrijst) en wat rauwe of half gekookte taugé en schijfjes komkommer. Overgiet de rijst een beetje met het rendangsap uit de pan.


Bereiding: 30-60 min.
Aantal personen: 2

Ingrediënten
1/2 - 1/3 pak runderfilet (stukken halveren)
djahé 2cm (verse gemberwortel)
laos 2cm (galangawortel)
1/2 theelepel koenjit (geelwortelpoeder)
1/2 theelepel ketoembar (koriander)
1/2 theelepel djinten (komijn)
1/2 theelepel kaneel
1 theelepel tamarinde (pasta)
1 kruidnagel
1 djeruk perut (citroenblad) of bak een stukje citroen mee
3-5 eetlepels santen (kokosblok)
zout en peper naar smaak

sambal oelek naar smaak
beetje water


Bereiding
Bak in een koekenpan de rundstukjes licht bruin (maar niet krokant) in wat olie, zout en peper naar smaak toevoegen.
Breng in een diep braadpannetje of steelpannetje met een laagje water de rest van de ingrediënten aan de kook. Doe de malse rundstukjes erbij en laat het geheel op een klein pitje 15min. sudderen. Af en toe water toevoegen en roeren, zodat het geheel niet droog kookt.