Saté Ajam



Saté Ajam
(kipsaté) is een traditioneel Indonesisch gerecht.
Plantaardige kipfilet is hiervoor uitermate geschikt. Één verpakking bevat 20 stukken, die we halveren en per 5 aan een spies rijgen. Aldus verkrijg je 8 spiezen saté.
Bij deze saté hoort een goede satésaus, en/of een pittige ketjapsaus. Saté wordt gegeten met lontong (kleefrijst) of droge (witte) rijst, met taugé, boontjes, wortel en kool. Liefhebbers roosteren saté met veel sambal oelek.
Saté is niet alleen een heerlijk gerecht, maar betekent traditioneel ook: gezellig met familie en vrienden barbecuen.

Bereiding alvorens te grillen: ± 30 minuten, liefst een dag van tevoren.
Aantal personen: 1-4

Ingrediënten
1 pak kipfilet 300g (stukken halveren)
3 teentjes knoflook fijngeraspt
2 eetlepels ketoembar (koriander)
1 theelepel djintan (komijn)
2 theelepels koenjit (geelwortelpoeder)
1 theelepel djahé (gemberpoeder)
zout naar smaak

sambal oelek naar smaak, 1-4 theelepels
een half kopje ketjap A of ketjap kaki tiga
beetje water
citroen


Bereiding (liefst een dag voor het grillen)
Alle ingrediënten behalve de kip in een kom omroeren met de ketjap, sambal en wat water, tot een dikke marinade. Roer de halve kipstukken door de marinade heen en prik deze per 5 stuks aan een spies. Besprenkel de saté met wat citroensap en de rest van de marinade. Leg de saté op huishoudfolie en vouw deze goed dicht! 
Laat de marinade geruime tijd inwerken. Liefst een dag, maar korter kan ook.
Grill de saté's op de barbecue totdat ze mooi (goud)bruin en iets knapperig zijn geworden.
Serveren met onderstaande satésaus of ketjapsaus. Deze sauzen worden over de saté gegoten.
Salamat makan!

Satésaus (zelf maken)

Bereiding: ± 30 minuten, liefst een dag van tevoren.
Aantal personen: 4

Ingrediënten
water
pindakaas, 100-150g
3 tot 5 tenen knoflook, fijngeraspt
1 tot 2 cm. stuk djahé (gemberwortel), fijngeraspt
2 cm. stuk gula djawa (javaanse suiker)
ketjap A of ketjap kaki tiga
zout en peper naar smaak
2 blaadjes djoeroek peroet (citroenblad, van de toko), evt. een schijf citroen
sambal oelek naar smaak


Bereiding (liefst een dag van tevoren, zodat de smaken zich goed kunnen mengen)
Doe in een steelpannetje met een laagje water alle ingrediënten behalve de ketjap en het zout. Breng het heel zachtjes aan de kook en roer goed. Soms wat water toevoegen, het mag niet aanbranden. Proeven hoeveel ketjap en zout erbij gevoegd moet worden. Volledig laten afkoelen. Dit zorgt voor de juiste smaak! Voor het serveren opwarmen.

Ketjapsaus

Bereiding: ± 15 minuten
Aantal personen: 4

Ingrediënten
1 kleine ui, gesnipperd
1 of 2 spaanse pepers, in ringetjes gesneden, of een halve theelepel sambal oelek
2 tenen knoflook, fijngeraspt
5 eetlepels ketjap
stukje citroen met schil
wat water


Bereiding
De spaanse peperringen en de gesnipperde ui even iets aanbakken. Dan deze met de rest van de ingrediënten in een steelpannetje met wat water langzaam aan de kook brengen. Laat het geheel afkoelen voor de smaak.