Smoor Ajam



Smoor Ajam
(gesmoorde kip) is een traditioneel Indonesisch gerecht.
Plantaardige kipfilet is hiervoor uitermate geschikt.
Het kan als simpele versie gemaakt worden, maar we kiezen hier voor de originele, omdat het aantal kruiden belangrijk is voor de smaak.
Kan geserveerd worden met rijst en komkommer of taugé.

Bereiding: ± 30 minuten
Aantal personen: 4

Ingrediënten
1 pak kipfilet 300g
2 theelepels nootmuskaat
zout, peper naar smaak
2 grote of 4 kleine uien in stukken
4 theelepels bruine suiker of gula djawa (javaanse suiker)
2 teentjes knoflook fijngeraspt
2 kruidnagels
4-5 eetlepels ketjap manis
zonnebloemolie
water
evt. sambal oelek of stukjes spaanse peper


Bereiding
De kipstukjes halveren. Bak ze heel even in wat olie lichtbruin. Wat zout en peper naar smaak toevoegen.
Breng alle overige ingrediënten in een pannetje met een laagje water aan de kook. Doe de kipstukjes er dan bij en laat het geheel nog 10 minuten sudderen. Voor de liefhebbers 1 à 2 theelepels sambal oelek of stukjes spaanse peper laten meesudderen. Serveren met droge (witte) rijst, taugé en/of komkommer.
Tip: Bij smoorgerechten geldt: ruim van tevoren bereiden verrijkt de smaak. Voor het opdienen even opwarmen.
Tip: Het water in het pannetje moet minimaal blijven, maar let op dat het niet te veel verdampt, dan evt. water toevoegen