100% Vegan shop
  Snelle levering
  Boven €100,- gratis levering
  Veilig en vertrouwd

Boeuf Bourguignon

 
Hoofdgerecht voor Kerst
Door Martien.

Dit recept is ook goed te maken als je een grote groep op visite hebt. Maak dan niet alles tegelijk maar doe dat in kleinere porties en voeg deze samen in een grote pan.

Bereiding: dag van tevoren 15 minuten
                dag zelf 45 minuten en 60 minuten wachttijd
Aantal personen: 6-8

Ingrediënten
2 pakjes Runderfilet 300g
1 pak Kaasworstjes 200g (vervangen spekjes)
   of het nieuwe product Rookspek stuk 250g
400 gram rode uien of  bosuien
1 hele bol knoflook
2 doosjes (kastanje)champignons
2 winterwortelen
3 stengels bleekselderij of andere groenten naar smaak
40 gram bloem
40 gram sojamargarine (eventueel de helft olijfolie)
een flinke bos tijm
2 blaadjes laurier
peper en zout
1 blikje tomatenpuree
750 ml rode wijn (een beetje stevige, liefst een Bourguignon maar een goedkopere huiswijn voldoet ook prima)
een halve liter bouillon (2 bouillonblokjes)

 
Bereiding

Een dag van tevoren de stukjes rundvlees marineren in de wijn, een halve bol knoflook (uitgeknepen), de tijm en de blaadjes laurier. Zorg voor een lage schaal die je kunt afsluiten. Zorg ervoor dat alle stukjes zo veel mogelijk in de rode wijn staan. 24 uur marineren is voldoende.

De volgende dag bak je de kleingesneden kaasworstjes of het rookspek in de boter/olie, die hierdoor een spekachtige smaak krijgt. Als de stukjes verkleurd zijn haal je ze uit de pan (eventueel kun je ze later weer toevoegen), doe ze even in een ander schaaltje. Het vlees uit de marinade scheppen met de schuimspaan. De marinade moet je bewaren. Je ziet dat het vlees rood is verkleurd. Strooi er zout en peper over en bak de stukjes op een redelijk hoog vuur in de pan in het 'spekvet' tot ze bruin zijn. De uien in grove stukken snijden en toevoegen, en meebakken.
Als het vlees is aangebakken zet je het vuur iets lager. Je strooit de bloem over het vleesmengsel en schept het om. Laat de bloem even zachtjes garen. Vervolgens schep je bouillon, afgewisseld met een schep marinade door het mengsel. Blijf vervolgens goed roeren. Er ontstaat een 'roux' met daarin het vleesmengsel. Als je veel groenten toevoegt kun je wat minder marinade/bouillon toevoegen omdat daar ook vocht uit komt.
Voeg de champignons toe, ik laat ze altijd heel, als ze erg groot zijn 1 keer doormidden snijden.
De winterwortelen in stukken snijden en toevoegen. Ook de selderijstengels in stukjes snijden en toevoegen.
Roer de tomatenpuree uit het blikje erdoor. Als het goed is begint het er nu op te lijken!
Zorg ervoor dat alle kruiden (tijm, laurier) uit de marinade in het gerecht zitten. Laat het geheel maximaal een uurtje stoven. Je hoeft niet bang te zijn dat het vlees uit elkaar valt. Het heeft namelijk de eigenschap dat de stukken heel blijven.
Naar smaak nog zout en peper toevoegen.
Vervolgens naar eigen smaak nog wat rode wijn of marinademengsel toevoegen als het mengsel te dik wordt. Ook als je het een dag van tevoren maakt en je gaat het opwarmen, of je wilt een restje opwarmen kun je het wat dunner maken door wat rode wijn toe te voegen. Dat komt de smaak ten goede.

Je kunt de Boeuf Bourguignon serveren met aardappelpuree (lekker met knolselderij erdoorheen) of rijst. Als groente is rode kool met appeltjes lekker. Ik serveer er ook tutti frutti bij.

Eet smakelijk!