Eend met rumappel en gecarameliseerde walnoot





















 
Voorgerecht of bijgerecht voor Kerst
Exclusief voor Veggiedeli door kok Mitch Henger.

Bereiding: 60 minuten
Aantal personen: 4

Ingrediënten
Eend (100% plantaardig):
een half pak (250g) Eendenborstfilet of Eend in stukken
2 theelepels Chinese 5 kruiden (bv komijn, koriander, kruidnagel, venkel, steranijs, kardemom)
    óf garam massala kruidenmix heet met toevoeging van komijn, venkel en steranijs gemalen
1 theelepel nootmuskaat
2 theelepels suiker
een halve theelepel zout
2 eetlepels rum
Appel:
1 stevige zoete appel
150 ml rum
2 eetlepels suiker
Walnoten:
75 gram walnoten (of hazelnoten)
3 eetlepels suiker
een halve eetlepel sojamargarine
Paddestoelen:
4 cantharel paddestoelen
zout naar smaak

Bereiding
Eend:

In de verpakking zitten 2 eendenborstfilets, haal er 1 in zijn geheel uit, of gebruik de eend in stukken. Zet de oven aan op 90 graden. Meng alle ingrediënten voor de eend, behalve de rum, en strooi deze over de eend. Leg het geheel op plastic folie en besprenkel met 2 eetlepels rum. Vouw de folie goed strak eromheen. Leg dit pakket op een bakplaat in een voorverwarmde oven en zet hem niet hoger dan 90 graden. Dit wordt 'en papillote' genoemd. Tevens wat water in een ovenvast schaaltje in de oven zetten, ter voorkoming van uitdroging. Door deze methode wordt 'het vlees' gaar en trekken de smaken er goed in. Na 40 minuten haal je de eend uit de oven en laat de folie er nog omheen.
Appel:
Schil de appel. Verdeel hem in 4 gelijke parten. Snij het klokhuis eruit en verdeel dan elk part weer in 4 schijfjes. Doe de stukjes in een steelpan met 150 ml. rum en 2 eetlepels suiker. Verhit het pannetje op de kleinste pit. Als het aan de kook is, het vuur uitdoen. Met lange lucifer de rum flamberen, totdat de alcohol op raakt. Pas op bij flamberen: de vlammen kunnen omhoog schieten.
Walnoten:
De walnoten grof hakken. De sojamargarine en suiker in een koekenpan verhitten tot 170 graden (smeltpunt van suiker). Doe de walnoten in de koekenpan en roer goed door en laat nog even bakken. Haal de walnootstukken uit het pannetje en verspreid deze op een bord of bakplaat met bakpapier tegen het plakken. Af laten koelen.
Cantharellen:
Schraap voorzichtig het stugge weefsel van de steeltjes af. Snij de cantharellen in 4 stukken in lengterichting en bak ze goudbruin in een koekenpan met een beetje zonnebloemolie en zout naar smaak.

Maak een mooie compositie van de onderdelen van dit gerecht (zie foto als voorbeeld).
Dit gerecht is het lekkerst op kamertemperatuur.