Tonijn bitterballen





















 
Voorgerecht, bijgerecht, amuse of snack voor Kerst
Exclusief voor Veggiedeli door kok Mitch Henger.

Bereiding: 60 minuten en 5 uur wachttijd
Aantal personen: 4
Aantal bitterballen: 16-20

Ingrediënten
1 pak Tonijn 300g
2 uien
2 tenen knoflook
400 ml. groentenbouillon (van 2 blokjes)
350 gram sojamargarine
350 gram bloem (bio)
6 eetlepels MyEy EyWit, geklopt met 12 eetlepels water
paneermeel
peper
dille, bieslook, koriander, peterselie

Bereiding
Doe de sojamargarine in een steelpan en laat deze smelten. Voeg dan de bloem erbij. Goed doorspatelen
en even laten garen. Leg dit mengsel op een bord en zet het na afkoeling in de koelkast. Snij nu de ui, knoflook en tonijn (zonder de olie uit de verpakking) zeer fijn. Doe dit in een ruime koekenpan met een beetje olie, bijvoorbeeld de tonijnolie die je over hebt en bak even aan. Voeg nu de bouillon toe en breng aan de kook.
Op smaak brengen met wat verse kruiden, zoals dille, bieslook, koriander en/of peterselie.
Voeg nu al roerend in 4 delen de koude roux erbij en wacht tot alles goed dik is geworden. Stort deze ragout in een ovenschaal en laat die minstens 5 uur in de koelkast staan. Dit komt de smaak ten goede.
Maak dan een zogenaamde 'paneerstraat', die bestaat uit resp. bloem, het EyWit-mengsel en paneermeel. Haal de ragout uit de koelkast en rol hier balletjes of kroketjes van. Leg deze op een bakplaat met vetvrij bakpapier nog 10 minuten in de koelkast. Rol ze dan door de bloem, EyWit en tenslotte het paneermeel. Frituur de balletjes op 170 graden tot ze mooi bruin zijn. Erg lekker met de bio mayonaise van Plamil en een beetje rauwkost.