Ikan smoor van vissteaks





















 
Hoofdgerecht voor Kerst
Door Paul Kock.

Traditioneel gerecht uit Indonesië. Ikan betekent 'vis'. Deze wordt gesmoord in een rijke marinadesaus.
TIP: Bereid dit gerecht 1 dag van tevoren, dan is de smaak nog lekkerder.

Bereiding: 45 minuten
Aantal personen: 4

Ingrediënten
1 pak Vissteaks 300g
1 rode ui gesneden
1 witte ui gesneden
een kwart savooiekool (groene kool), heel fijn gesneden
3 of 4 wortelen in schuine dunne plakjes gesneden
5 petehbonen (uit de toko)
2 centimeter van een blok santen (kokos)
2 eetlepels kokosrasp
wat dille
1 theelepel mosterd
peper en zout naar smaak
een halve theelepel djintan (komijnpoeder)
een halve theelepel kerrie (liefst djawa)
1 djeruk perut (citroenblad uit de toko) of een schijf citroen*
4 takjes selderij, grof gesneden
1 theelepel kurkuma (geelwortelpoeder)
5 kemirinoten, fijngeraspt (uit de toko, kunnen evt. worden weggelaten)
water
olie of kokosvet
*Citroenblad en citroenschil zijn verfrissend, maar hebben ieder een andere smaak.

Bereiding
Snij de groenten als voorbereiding. Bak de vissteaks in een dun laagje olie en voeg wat later de uistukken toe. Wentel de vissteaks om en bak ze iets bruin. Smoor ze daarna met een half kopje water en smelt hierin het stuk santen. Voeg alle ingrediënten erbij. Doe zo nodig wat water erbij, zodat het niet droogbakt. Even voorzichtig blijven roerbakken. Laat daarna het geheel nog 15 minuten sudderen en voeg indien nodig meer water toe. Het gerecht is nu klaar, en is de volgende dag zo mogelijk nog lekkerder.
Voor de liefhebbers van pittig of zeer heet: Ikan smoor pedis. Hierbij worden 3 tot 6 lomboks (spaanse pepers) ontpit en in stukken van 1 cm. meegebakken.

Serveer met droge rijst, extra wortelen, koolbladeren, en prei.

Eet smakelijk!