Pofaardappel met zure room en spekjes





















 
Voorgerecht of bijgerecht voor Kerst
Exclusief voor Veggiedeli door kok Mitch Henger.
Foto's: Paul Kock


Bereiding: 75 minuten, waarvan 45 wachttijd
Aantal personen: 4
Houd je niet van speksmaak? Neem een andere vleesvervanger.

Ingrediënten
Aardappel:
4 grote ongeschilde aardappelen (vast of beetje kruimig)
4 eetlepels Bakken en Smeren sojamargarine
1 eetlepel dille
1 teentje knoflook geraspt
1 theelepel zout
evt. peper
Vulling en garnering:
een half stuk (=125g) Rookspek, in blokjes van een halve centimeter
olie of kokosvet
1 kuipje zure room
gesnipperde bieslook
sprieten bieslook

Bereiding
Kruidenboter:
Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Meng de sojamargarine met dille, knoflook en zout. Smeer de ongeschilde aardappelen in met deze kruidenboter en verpak ze per stuk in aluminiumfolie. Laat aan de bovenkant een kleine opening. Pof de aardappels in 45 minuten gaar, maar houd de aardappels regelmatig in de gaten door er met een satéprikker in te prikken. Tijdens het wachten bereid je de rest.
Vulling:
Bak of frituur de spekstukjes in de olie of het kokosvet tot deze een krokant laagje krijgen, maar de binnenkant zacht blijft. Meng de helft van de spekstukjes met de zure room en gesnipperde bieslook.
Haal als het tijd is de aardappels uit de oven. Maak de bovenkant van het folie geheel open zodat je de deksel van de aardappel voorzichtig kunt afsnijden. Gebruik het folie als houvast om je handen niet te branden. Lepel de aardappel uit. Vul de aardappel met de zure room/spekjesvulling. Haal de aardappel verder uit het folie en bestrooi met de bieslooksnippers. Leg ze op een mooie schaal. Garneer met het restant van de gebakken spekjes en de sprieten bieslook (bijvoorbeeld in helikoptervorm zoals op de foto's).
Eet smakelijk!

In Amerika is dit gerecht bijna dagelijkse kost.

Kan gecombineerd worden met tuinbonen, asperges, witlof, bruine bonen of kidneybonen en mais, bloemkool, wortel etc.