Kheer



Nagerecht voor Kerst
Foto's: Paul R. Kock

Bereiding: 30 minuten + 1 uur wachttijd
Aantal personen: 4

Ingrediënten
200g paprijst of risottorijst (of ketan uit de toko – dit duurt langer)
50g of een kwart blok santen
3 eetlepels (kokosbloesem- of palm)suiker
50g sultana rozijntjes, fijngehakt
een halve theelepel gemalen kardemom
een halve theelepel rozenwater
30g geschaafde of gehakte amandelen, geroosterd
10 pistachenootjes, gehakt
saffraanpoeder of -draadjes (voor een gele kleur, niet noodzakelijk)

Voor de garnering:
kaneel
paar korianderblaadjes
1 schijfje citroen
spuitbus Leha Slagroom 200g

Bereiding
Kook de paprijst of risottorijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Als je ketan gebruikt houd er dan rekening mee dat de kooktijd 1 uur is, en voeg af en toe water toe, zodat het papperig blijft.
Doe alle ingrediënten behalve de garnering bij de rijst. Laat 20 min. doorsudderen onder regelmatig roeren en af en toe water toevoegen. Proef tussentijds of er voldoende suiker in zit.

Verdeel de kheer in schaaltjes. Laat afkoelen. Afkoeling zorgt voor smaak.
Strooi kaneel en blaadjes koriander erover. Zet een schijfje citroen in, voor de smaak. Vlak voor het opdienen kun je de slagroom erop spuiten.
NB: Dit toetje is zowel lauw als koud lekker.

Eet smakelijk!