Message de France



Hoofdgerecht voor Kerst
Receptidee van Jacqueline, in Frankrijk woonachtig en klant van Veggiedeli.
Foto's: Paul R. Kock

Bereiding: 75 minuten
Aantal personen: 5

Ingrediënten
1 verpakking Vantastic Foods Eendstukken met gember 600g, in kleinere stukjes gesneden
of 1 verpakking Vantastic Foods Eendenborstfilet 500g, in stukjes (plus gember, peper en zout,
   ketjap naar smaak)
peper en zout naar smaak
1-2 spaanse pepers naar smaak
1 eetlepel Provamel Bakken en Smeren en olie
4 eetlepels Provamel Soya Cuisine

2 grote uien, in halve ringen
4 grote wortelen, in frietvorm gesneden
2 stengels prei, in ringen
100g koolraap, in blokjes
1 rode, 1 gele, 1 groene paprika, in stukken van 2 cm.
peper en zout naar smaak

1-2 eetlepels Italiaanse kruiden, bv. Bella Italia Kruidenmix 100g
2 laurierblaadjes
1 dessertlepel paprikapoeder
1 theelepel sterke paprikapoeder of een beetje sambal oelek
1 eetlepel mosterd
1 dessertlepel citroensap
2 eetlepels fijngesneden peterselie
1 blokje groentenbouillon

stokbrood en/of rijst

Bereiding
Bak de kleiner gemaakte 'Eendstukken met gember' in een grote braadpan, in een laagje olie en 1 eetlepel sojaboter, tot ze goudbruin en knapperig zijn. Als je Eendenborstfilet gebruikt (deze valt wat zachter uit), snij die dan in stukken van 1,5 cm, bak ze bruin in ongeveer 10 minuten, en voeg naar smaak een halve eetlepel geraspte gember, peper en zout naar smaak toe; voeg de laatste minuut 1 eetlepel ketjap toe en roer telkens goed om.
Zet een liter water op, doe er 1 bouillonblokje in. Deze bouillon heb je zo nodig.
Voeg de uien toe, de wortels, de prei, de koolraap en de paprika's. Peper en zout naar smaak. Goed omroeren, deksel op de pan, en laat het ongeveer 5 min. smoren. Vervolgens toevoegen: 1 eetlepel mosterd, de Italiaanse kruiden, laurierblad, peterselie en paprikapoeder, citroensap, sterke paprikapoeder of sambal, en soya cuisine.
De bouillon toevoegen en laat deze pot au feu in een half uur zachtjes gaar sudderen.

Serveer met stokbrood (heerlijk met een crèmekaas of de No Muh Pittig of Mild, zie de rubriek Kaasvervangers) en/of droge rijst (bijvoorbeeld met snippers selderij, en als je van heet houdt: wat chilipoeder, of Piri Piri strooi).

Eet smakelijk!